Rouw- & verliesbegeleiding

tranen worden gedroogd,

niet voor altijd,

maar altijd weer

*Manu Keirse

Rouw als vingerafdruk van verdriet
Herkenbaar en toch voor iedereen anders
Pijn, verdriet, het gevoel dat alles stilstaat. Het zijn mogelijke gevoelens na het overlijden van een dierbare. Maar ook: door willen gaan, niets willen voelen. Verdriet is daarmee als een vingerafdruk. Het is voor iedereen zo herkenbaar en toch zijn geen twee vingerafdrukken gelijk (Manu Keirse). 

Verlies- en rouwverwerking kan een meerwaarde zijn wanneer je:

  • te maken krijgt met een ingrijpend verlies (verhuizing, scheiding, overlijden, verlies van werk of van gezondheid etc.)
  • overmand bent door verdriet om het verlies van een geliefde of een andere gebeurtenis
  • niet weet hoe je met je verdriet moet omgaan of verder kunt gaan
  • inzicht wil krijgen in de verschillende fasen van een rouwproces
  • op zoek bent naar zingeving en de diepere betekenis van het leven en sterven

Visie en werkwijze

Zeggen de mensen ook tegen jou: “Je moet het verlies een plaatsje geven.
Vraag hen eens: “Waar kan ik dat plaatsje vinden?” Je zult zien, dan staat iedereen met de mond vol tanden.

Het doel van de begeleiding is er op gericht dat je weer verder kunt na en met je verlies. 
Rouwen en de rouw a.h.w. meenemen in je leven hoort bij het leven. Soms is rouw en verdriet heftig aanwezig en soms ligt het diep verborgen in je, dat je er niet bij kunt. Soms lijkt het even weg te zijn. Het is iets wat je met je meedraagt en verweven is in je leven.

Of het nu gaat over het overlijden van een geliefde of het verlies van werk, huis, relatie, een droom of pad dat je moet achterlaten. Rouwen is behalve een periode van veel verdriet, huilen, je boos, machteloos of eenzaam voelen, óók het actief zoeken naar een manier om verder te kunnen leven mét het verlies.

Als rouwbegeleider zie ik behalve je gevoelens en emoties ook jouw zoektocht naar een andere unieke invulling van je leven. Samen gaan we deze zoektocht aan.
Angst en onmacht kunnen dan plaats maken voor vertrouwen en overgave in dat wat is en in dat wat zal komen. Het leert je weer leven in het nu-moment en dat wat er was te integreren, mee te nemen in jezelf waardoor er meer Heelheid ontstaat en je weer verder kunt gaan.

Op de eerste plaats kun je bij mij terecht met je verhaal. Ik luister en maak o.a. gebruik van het model voor integrale verliesverwerking. Zo krijg ik een beeld van jouw eigen unieke manier van rouwen en hoe jij ermee omgaat.

Bij het overlijden van een geliefde gaan we kijken hoe je de ander a.h.w. kan laten verder leven in jezelf. Waarom was deze persoon in mijn leven en hoe kan ik zijn/haar beeld laten verder leven in me-Zelf? 

Op deze manier geven rouw en verlies ons de mogelijkheid om ons te verbinden met de diepe intensiteit van wat het Leven ons kan brengen. Wanneer we in ons leven ervaren dat uit elk verlies weer een nieuwe ‘geboorte’ komt kunnen we in contact komen met de helende kracht van het leven waardoor de levensenergie weer gaat stromen en er in onszelf een enorme rust voelbaar wordt.

“Verdriet is de keerzijde van liefde. Als je van iemand houdt en met iemand sterk verbonden bent, doet het verbreken van die band pijn. Mens zijn is houden van mensen, maar is ook weten dat verlies een deel is van ons leven. Dat neemt niet weg dat het verlies van een dierbare ons tijdelijk kan ontwrichten. Het kan er zelfs voor zorgen dat je vervreemdt van jezelf en van je omgeving. (Manu Keirse)”