Stervensbegeleiding

als je mijn stilte niet begrijpt...

zul je nooit begrijpen wat ik te zeggen heb...

*uit het aboriginal

Sterven of overgaan brengt bij velen onder ons angst met zich mee. Angst voor het onbekende, angst om afscheid te nemen, angst voor pijn, angst om het niet aan te kunnen.

Samen kijken we naar wat jij wilt op de drempel van het leven. We kijken naar je leven en de gebeurtenissen in je leven. Wat voor wensen je hebt, of wat je nog wilt doen, wat je nog graag wilt bespreken of niet wilt doen. Ik sta naast je en wil er voor je zijn om rust te kunnen vinden om het leven uiteindelijk achter je te kunnen laten.

Visie en werkwijze

In mijn werk beweeg ik mee met je proces. Telkens opnieuw kijken we naar wat je nodig hebt en wat bij jou past.

Een stervensbegeleider is een vertrouwenspersoon met een luisterend oor die met je kan terugkijken op je leven. Die je helpt om te gaan met je emoties, pijn en angsten. Die aandacht heeft voor wat er in je omgaat. Je steunt bij je rouwproces, met je praat over de zin van het leven en wat belangrijk is in de tijd die je rest.

Sterven vraagt om een zeer persoonlijk afgestemde begeleiding. 

Ik breng allereerst je persoonlijke wensen en je vragen in kaart. De begeleiding kan altijd worden aangepast aan je wensen, gedurende het verloop van het proces.

Het kennismakingsgesprek is kosteloos en vrijblijvend en duurt circa 30-45 minuten. Als het voor ons beiden goed voelt, dan gaan we samen verder en kunnen we afspreken hoe ik je het beste kan ondersteunen en hoe vaak. Natuurlijk gebeurt dat op basis van je persoonlijke wensen.

Stervensbegeleiding kun je ook gebruiken om meer begrip over je eigen situatie te laten ontstaan bij je dierbaren.

Voor hen is er ook plaats als zij vragen hebben, of behoefte hebben aan een verhelderend gesprek of inzicht willen in hun eigen rouwproces. Rouwen en afscheid nemen begint voor stervenden en nabestaanden eigenlijk al wanneer duidelijk is geworden dat het leven eindig is geworden.

Nabestaandenzorg

Begeleiding op emotioneel gebied
Vaak heb je als nabestaande behoefte om te praten over de verwarring, angst, onzekerheid, slapeloosheid en vergeetachtigheid die je mogelijk overvallen in deze zware periode. Of misschien vind je het gewoon prettig om nog eens over je naaste en wat er gebeurd is, te praten. Ik bied een luisterend oor en geef begeleiding in het proces van verdriet en rouw, waarbij je kunt uitgaan van een sfeer van vertrouwen en privacy. (Zie ook: Rouw en verliesbegeleiding.)

Aan de basis ligt het uitgangspunt dat sterven een kostbaar en wezenlijk proces is van ieder mens en de vraag hoe we daar bewust(er) mee om kunnen gaan...